Home
(Ez a verzió a Second Life Viewer 2 -es kliens felhasználóinak nyújt segítséget)
TUTORIAL Kezdőknek

1. Feladat: MOZGÁS

FEL gomb: Előre
LE gomb: Hátra
JOBBRA nyíl: Jobbra fordulsz
BALRA nyíl: Balra fordulsz
SHIFT + JOBBRA nyíl: Jobbra lépsz
SHIFT + BALRA nyíl: Balra lépsz
Feladat: Gyakorold a mozgást!

2. Feladat: REPÜLÉS
A Second Life -ban tudsz repülni is

PAGE UP: Ugrás, ha hosszan nyomod, felfele repülsz.
PAGE DOWN: Földön guggolás, levegőben lefele repülés.
HOME: Földön lebegni kezdesz, levegőben zuhanni.
Feladat: Gyakorold a repülést!

3. Feladat: ZOOMOLÁS
A kamerakezelés is fontos a Second Life -ban. Rá tudsz közelíteni egy tárgyra, pl. meg tudod nézni a hátoldalát. Ehhez az egeret is kell használnod, és egy funkció billentyűt.

Ráközelítés, és forgatás: Nyomd le az ALT gombot, ekkor a kurzor egy nagyítóvá válik. Helyezd a kurzort egy tetszőleges pontra, és nyomd le a BAL egérgombot. Az egér mozgatásával zoomolsz (előre – hátra) és forgatod (jobbra – balra) a kameraképet.
Feladat: Gyakorold a kamerakezelést!

4. Feladat: FÉNYKÉPEZÉS
Más kamerakezelési módok is vannak. Hasonlóképpen lehet őket alkalmazni, mint az előző feladatban.

ALT + CTRL + Bal egérgomb: Forgatás a tárgy körül.
ALT + CTRL + SHIFT + Bal egérgomb: A Kameraképet tudod mozgatni.
Fényképezés: Képeket is tudsz csinálni a Second Life -ban. Ehhez a lenti Fényképezőgép alakú gombot kell használnod (“Take Snapshot”). Ha a megjelenő ablakban kiválasztod a “Save to my computer” előtti pontot, és a “Save” gombra kattintasz, akkor a képet a gépedre menti. Ha van 10 L$ -ed, akkor a “My inventory (L$10)” pontot válaszd, majd a “Save (L$10)” gombot. Így a képet automatikusan az Inventory -dba menti, melyet a “Photo Album” mappában találsz.
Feladat: Kamerakezeléssel közelíts az avatarodra, és készíts egy fotót magadról, melyet akár a Profilodban is elhelyezhetsz.

5. Feladat: JOBB EGÉRGOMB
Jobb egérgombbal történő kattintáskor előjön egy lenyíló menü, ahonnan további funkciókat is elérhetsz.

Tárgyaknál:
“Touch” – Érintés
“Edit” – Szerkesztés
“Open” – Kinyitás
“Sit Here” – Ráülés
“Object Profile” – Tárgy vizsgálata
“Zoom In” – Ráközelítés
“Put On >”
“Wear” – Viselés
“Attach To > …” – Viselés, egy adott helyre, melyet a menüből választasz ki.
“Attach to HUD > …” – Viselés HUD -ként, egy adott helyre, melyet szintén a menüből választhatsz ki.
“Remove >”
“Report Abuse” – Visszaélés jelentése
“Block” – Tárgy elnémítása
“Return” – Visszaküldés (Amennyiben van rá jogosultságod)
“Delete” – Törlés
“Take” – Felvesz / Visszavesz
“Take Copy” – Másolatként Felvesz
“Pay” – Fizetés
“Buy” – Megvásárlás
Ülésnél észre fogsz venni lent egy “Stand” gombot. Ha ezt megnyomod, fel fogsz állni a tárgyról.
Bármit is raksz ki az Inventorydból, ne felejtsd el visszavenni (“Take”). Mindig takaríts magad után!
Feladat: Próbáld ki a jobb egérgomb funkcióit egy tárgyon!

6. Feladat: ÖLTÖZKÖDÉS

Az oldalsó menüsorban találod meg a “My Inventory” gombot (Utazótáska ikon). Úgy épül fel, mint a Windowsban a “Sajátgép” és sokmindent úgy is kell használni benne. Mappák rendszere, ikonok jelölik az Objektumokat. Felül találsz füleket: “My Inventory” és “Recent”. A “Recent” -nél találod meg a legutóbb megszerzett tárgyakat. Az ezek fölött lévő sávban pedig a beírt szöveggel kereshetsz a tárgyaidra (“Filter Inventory”). Ha egy Objektumra jobb egérgombbal kattintasz, funkciókat találsz. A “Wear” gombbal felveszed, vagy a kezedbe veszed a tárgyat, ami ilyenkor vastagbetűs lesz, és a végén egy (pl.: “worn on right hand”) feliratot találsz. A “Detach From Yourself” által leveszed.
Feladat: Cseréld le az öltözéked!

7. Feladat: IGAZÍTÁSOK

Néha muszáj a rajtunk levő dolgokat megigazítani. Kétféle igazítás van. Ha ruhát akarunk igazítani, akkor azt
a “My Appearance…” menüben tehetjük meg. Kattints jobb gombbal magadra, és a lenyíló menüből válaszd ki. Itt fel van sorolva a tested összes tulajdonsága, valamint az öltözékeid.
A másik, amikor egy objektumot kell magadon megigazítani. Az objektumot úgy ismered fel az “Inventory” -ban, hogy egy doboz az ikonja. Ekkor meg kell keresni ezt magadon (Kamerakezelés), majd jobbklikk, és “Edit”. Így a helyére tudod igazítani.
Feladat: Ismerkedj a “My Appearance” menüvel, vagy igazíts meg magadon egy objektumot, ha szükséges.

8. Feladat: ISMERKEDÉS

A Second Life -ban a legfontosabb a többiekkel történő csetelés. A bal alsó sarokban találsz egy Input sávot (“Click here to chat” – felirattal). Amit ide írsz és Enterrel elküldöd, az mindenkinek megjelenik aki a közeledben, hallótávolságon belül van (19m). Ha privát üzenetet akarsz küldeni, kattints jobb gombbal az illetőre, és az “IM” funkciót válaszd. A megjelenő ablakban csak vele beszélgethetsz.
Tudni akarod hol vannak a többiek? Kattints a “World” menüre, majd a lenyíló menüben a “Mini-Map” gombra (Ctrl+Shift+M). A megjelenő kis térképen zöld pontok jelzik az ismeretlen, a sárga pontok a barátlistádon lévő avatarokat.
Feladat: Ismerkedj meg egy kicsit a többi játékossal. Ha senki nincs a közeledben, keresd őket a “Mini Map” -on! (Ha itt sem találod, peched van :D)

9. Feladat: CSOPORTOK

Itt az ideje megismerkedned a keresési funkciókkal. A Jobb felső sarokban találod a “Search” / “FIND” funkciót.
Kezdjük a csoportokkal (“Groups”). Ezek számtalan okból alakulhattak meg: pl. Azonos nemzet, vagy egy klub alapította azért, hogy tájékoztasson (pl. Események). A csoportoknak saját IM csatornájuk is van, ezt a “People” (Oldalsó menüsor) gombnál érheted el. (“People” > “My Groups” > (Jobbklikk a kiválasztott csoporton) > Chat.
A “Search” menüben a keresőszó beírása után a “Groups” fülnél rájuk kereshetsz. Ha megtaláltad és csatlakozni kívánsz a csoportba, akkor a “JOIN NOW!” gombbal csatlakozhatsz a csoporthoz.
Feladat: A Nekem 7 egyik épületében kérhetsz csatlakozást a Nekem 7 csoportjához. Ha még nem léptél be, akkor kattints a “Csatlakozz közösségünkhöz” táblára, majd a felugró menüben válaszd a “Join” gombot!

10. Feladat: SZEMÉLYEK

A kereső által személyek után is kereshetsz. Ezt a “Search” menü “People” oldalán találod meg. Ha valakit megtaláltál, akkor a “Detalis” gombra kattintva megnyílik a profilja. Itt sok adatot találhatsz. Mikor csatlakozott a Second Life -hoz, milyen csoportokban tag, melyek a kedvenc helyei, esetleg bemutatkozó szöveget is találsz. Ugyanezt a lapot látod, ha valakire jobb gombbal klikkelsz, és a menüből a “View Profile” -t választod.
A Profilon található gombok:
“Add Friend” – Barátokhoz ad
“IM” – Privát üzenetet írsz neki
“Call” – Hanghívást kezdeményezel (Mikrofon szükséges)
“Teleport” – Teleportálást ajánlasz arra a helyszínre, ahol éppen tartózkodsz
A jobb alsó sarokban találsz egy “V” gombot is. A felugró menü funkciói, ha erre kattintasz:
“Map”  – Megkeresni a térképen (Ha engedélyezte)
“Pay” – Fizetsz neki
“Share” – Megosztás (Az Inventorydból a felugró IM ablakba húzol egy átadható tárgyat.)
“Block” – (Blokkolás) Elnémítod
Feladatok:
1. Keresd meg a Search” -ben Atthosz Amiot -ot.
2. Nézd meg a saját Profilodat (Jobbklikk magadon > “My Profle”), és töltsd ki a “Second Life” részt.

11. Feladat: HELYEK

A Kereső által helyeket is megkereshetsz, mint pl. a Nekem 7. A “Search” -ben (szintén a keresőszó beírása után) a “Places” lapon teheted. pl. Beírsz egy keresőszót, és kiválasztasz egy helyet (Ha vannak pontos találatok, akkor nem kell külön a “Places” menüpontra kattintanod, csupán a találatokból kiválasztani). Miután megtaláltad, a “Details” gombra kattintva további információkat tudhatsz meg a helyről. A “Teleport” gombbal oda is teleportálhatsz.
A helyekről készíthetsz egy jelzőt az “Inventory” -ba, ezt “Landmark” -nak hívjuk. A fenti menüsorból a “World > Landmark This Place” menüpontban készíthetsz ilyet.
Feladatok: Keresd meg a Nekem 7 – Hungarian Community -t, teleportálj oda, és készíts egy “Landmark” -ot!

12. Feladat: ESEMÉNYEK

A keresőben meghirdetett események között is kereshetsz. Ezt a “Search” -ben az “Events” lapon teheted meg. Állítsd be a “Category” -t, esetleg írj be szűrőadatot alá, és kattins a “Search” gombra. Hasonlítsd össze a fenti sávban lévő időpontot (PST, azaz Központi idő) a kapott időkkel, és ha érdekeset találsz, kattints a “Teleport” gombra.
Beregisztrált eseményeket a térképen is találhatsz. Kattints a “Home” menüpontra az oldalsó sávon, majd “World Map” > “Open the World Map”.
A térképen különböző eseményekre kereshetsz >
(G) “General” – Álalános besorolás
(M) “Moderate” – Mérsékelt besorolás
(A) “Adult” – Felnőtt (18+) besorolás
Ha a megjelnő térképen látsz (G) kék, (M) vajszínű, (A) piros kockákat, akkor ott esemény fog zajlani, vagy épp már zajlik.
Feladat: Keress egy helyet, éppen most van valami esemény!

13. Feladat: KLUBOKBAN
Jöjjön egy kis lecke, miket találhatsz a klubokban.

Táncgolyók: Ha ráülsz, akkor az avatarod táncolni kezd. Abbahagyni “Stand” gombbal lehet.
Táncgömb: Erre rákattintani (“Touch”) kell a táncoláshoz. A felugró ablakban válaszd a “Yes” gombot. Abbahagyáshoz arra a gömbre kell kattinani, amelyikre előzőleg rákattintottál.
Contest Tábla: Verseny, a legszimpatikusabb játékos nyer. Jelentkezni a táblán a “Join Contest” gombbal lehet, szavazni a névre történő kattintással.
Tip Jar: A tulajdonosának adományozhatsz pénzt. Ha tetszik a hely, amit felépített, akkor adhatsz neki pénzt:
Jobb klikk – “Pay”
Feladat: Próbáld ki a táncgolyót és a táncgömböt egy klubban!

14. Feladat: BOLTOKBAN

Dobozok: Ezek tartalmát a következő módon tudod megvenni: Jobb klikk – “Buy”, majd a megjelenő ablakban szintén “Buy”.
Vendorok: A Nyilakkal váltasz, kiválasztod mit akarsz megvenni, jobb klikk a vendorra, és “Pay”. Ezzel fizetheted bele az adott összeget, majd egy gyorsgombbal, rajta az összeggel (pl. 100 L$).
Mit kell tenni ezután? Sok esetben, leginkább vendorokból dobozt kapsz az “Inventory” -ba. A felugró ablakban válaszd a “Show” gombot. Ilyenkor a földre kell dobni (“Rezzelni”, ha lehet), jobb klikk, majd “Open” és “Copy To Inventory” gomb.
Feladat: Keress egy dobozt az “Inventory” -ból, és nyisd ki!

Ha bármilyen további kérdésed van, keresd fel bátran a Nekem 7 – Mentorait, vagy régebbi Second Life felhasználókat!
Üdvözöllek a Második Életedben 🙂

Atthosz Amiot
– A Nekem 7 Hungarian Community tulajdonosa.

One thought on “Kezdőknek – Viewer 2

  1. furcsa nekem nincs inventory ikonom
    ha pedig meg akarom nézni a ‘My appearance’ -emet akkor ugye rákattintok az avataromra jobb klikkel de nem csinál semmit :S

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s